cerita kita

Friday, July 31, 2009

.: JURNAL MINGGUAN:. ~minggu ke-4~

Minggu ke-4......apa yg aku jangka mmg betul..letih mental n fizikal..utk minggu ni shj aku di observe 3 kali. 1kali oleh lecturer dan 2 kali oleh guru pembimbing..byk benda nk kne buat dan perlu diperbaiki.huhu

Isnin..cm bese..mardhiyah xde class..so duk diam je..relief pun xdpt..jz sempurnakan rph je..Selasa..ada class kt 3Zuhrah n di ob
serve oleh guru pembimbing..ramai murid xdtg hari ini..class pun jd xbersmgt..so aku pun cm xsmgt jgk..murid2 sume cam takut je ngan aku..huhu jgn la cm ni..ustazah nk kne observe ni..waa susahnya nk tarik perhatian diaorg ni..huhu

then dlm 15 minit nk end pngjrn tetiba loceng kecemasan berbunyi..aik..ada latihan fire drill ke ni??sume murid cepat beratur di luar kelas..(huhu dh la tgh observe..emm apa2 jela)..aku m'bawa murid2 ke padang n berkumpul di sana..aik sikit je class yg beratur..then dtg cikgu nafez mintak maaf ckp ni bukn fire drill..ni ada org yg main loceng tu..waaaaaaa ape la nasib..huhu..


after observe..kne komen byk jgk,,huhu..i will try da best..
ptg lak, ada pertandingan bola baling..aku dh xlarat ni..mural byk g xciap...Aku jd pembantu je n tukang sorak..dh xlarat nk jd pengadil.Jz ambik tugas jd penjaga masa je..waaa pnas ni..hangus sudah,,aku berlari..chaiyok!! sambil2 tu kteorg siapkan mural..6 lebih baru balik..

(wall!!!...shoot!!)

Rabu..pagi2 ari dh hujan..huhu apa yg aku fikir ialah clas PJ..huhuhu aku baru je bersemngt nk bg class enjoy n bt aktiviti ketangkasan..nmpk gayanya kne la wat xtvt PK..g skolah dlm hujan..huhu sejuk la.xpe pengorbanan n susah payah cikgu macam ni la kan..so, clas arini bt kt 2opal je..sume murid down..ni ak tensen ajar PK.. susah nk tarik perhatian murid,,dlm duk ngajr tu GB duk round
class..huhu xpe2 mardhiyah be confident!!

(aktiviti kumpulan PK)

Ptg rabu diadakan pertandingan bola baling final..b4 tu ada talimat utk guru2..cm bese la dr 1.45ptg smpai la kul 3..dh ngntuk ak time tu..huhu...then pas tu ada final bola baling n sepak takraw.kteorg siapkan mural..lepas selesai semua ada lak sesi senam tari..waaa..yana seronok sgt join..aku xlah join..badan aku keras cam kayu..huhu

(senam tari:aku macam kayu)

Khamis..aku ada 2 kelas arini..dan lect pun nk observe jgk..huhu og2 dh start gelabah tp try tuk rilek..ustaz nk observe class 3Musytari..mencabar jgk bdk2 ni..sume dh pndai.so ake kne tingkatkan mustawar diaorg..ustaz pun komen byk jgk..sume membina..thanks ustaz..sy try lg.. fikirkan idea yg kreatif
..

Lepas tu masuk clas 2opal..mmg mencabar clas ni..smpai sume dh abes..aku keletihan n suara pun dh xde..huhu..ptg khamis..yana hntar aku ke alamanda sbb aku nk jupe cousin aku nk tidur umh die.emm penat jgk la ari ni..dan aku dh berfikir ari jumaat nk tidur puas2..hehe

(man yurid ta'al ilalamam?...ye ke)

Jumaat..yes akhirnya friday coming..arini dh plan nk buat pengajaran berpasangan ngan yana..then guru pembimbing pub nk observe jgk..setel sume..yes..penat ngajar..jumaat yg cool n rilek..then, pn Malar call..nk dtg observe nkt wk selasa..so,,kne la ak pinjam class ngan cikgu abudzar..selesai sume keje..so next week do the best!!

Sunday, July 26, 2009

.: JURNAL MINGGUAN :. ~Minggu ke-3~

Minggu ke-3 merupakan minggu yang paling memenatkan setakat ini..Apa tidaknya, terlalu byk event kat sekolah..Sambutan isra' mi'raj, pertandingan bola baling,sepak takraw, n kawad kaki utk tahap 2 bg smbutan bulan kecergasan..Sukaneka utk tahap 1..then aku lak kne observe utk minor p.jasmani oleh Pn.Malar..eh satu lg..dpt tugas baru...Mural utk surau, kantin..

Isnin, selepas perhimpunan pg terus diadakan ceramah Isra' Mi'raj..Kami, guru praktikum di agihkan tugas utk membuat broucher then ada yg kne baca doa..Ceramah yg best tp facilities skolah kurang sket..murid2 jd bosan n bising..biasa la bdk2..huhu..Then aku risau sal esk..PJ..nk kne observe..cikgu..help me..

Selasa..waa..smgt n takut punye pasal..kul 6.30pg dh pegi skolh..smpai skolah xpkul 7 lg..dasyat2..aku punya class kul 7.45pg..dh ready tuk PJ..tp murid2 aku xtau la..xpnh bawa ke padang lg..Pening jgk mngajar Pj..letih pun ada smpai xde suara..after pj terus ke kelas 3zuhrah ajar BA lak..pngajrn hari ni murid2 ckp best..yela best sbb ustazah mardhiyah bg jelly..haha dh la ngajr ngan baju pj..ase rilek je..

Then..komen dr Pn.Mala..emmm.awk bgus..ada keyakinan..tp awk ni garang la..(GARANG???) hohoh..means ak lg garang drp dia la..hahagarang sgt ke aku ni.."Awak terlalu mngawal budak" ok, baik puan..huhu.kne bg murid2 enjoy..Tp cikgu tu ckp sy kelam kabut sbb xset awal2 pdg tuk setiap xtvt..huhu ok sy akan baiki lagi ye..Takut wei ajar pj..Pape pun thanks utk sume yg tolong..bg tukar kelas, Cikgu abudzar..angkat meja,syuhil..tolong bg idea,cikgu nafez..bg kerjasama, murid2 2opal..mmg best!!

ptg lak ada latihan rumah sukan n buat mural..wawawa..sejak bila la aku jd cm rajin sgt ni..tetiba jd pndai je nk latih bola baling..haha ala yg penting baling je..kawad pun aku jg smgt..sepak takraw je xreti..hehe sambil2 tgk bola baling smbil tu jgk buat mural..Letihnya..balik lak salah jln..nk cari short cut tp terjauh lak..huhu

(kiri sket..kanan sket..)

Rabu..mardhiyah xde class cz dh gnti ngan cikgu abu..tp kne ngajr sains utk 1wktu gnti dia di class 2opal.relief pun dpt..ptg pun cm biasa..mulakan latihan utk rumah sukan sambil2 buat mural..cat mengecat bermula..tp depa ni suka sgt le bergambar..nk buat keje nk gmbar..bak kata syuhil..setiap masa tu adalah kenangan..baik la ketua...emm kul 6lbh baru la kteorg balik..


(mardhiyah...juling mata rasenya..)

(waa dh senget sinki tu..)

(ha, azmil..jgn bg cat tu keluar dr garisan dia tau!!)

Khamis..ya baru tahu pg tu xmngajar sbb xsempat..tahap 1 ada raptai sukaneka..so kami cikgu praktikum kne la duk kt padang..bernaju sukan..letih jgk nk jaga budk2 ni..risau la kalu jatuh tangga..aku dpt rasa yg aku cukup mengawal mereka..hoho..dh kne set bebaskan mereka..haha..ops..tgk kt senarai ajk..Siti Mardhiyah Mansor....ajk hadiah..terus je tolng kak mah bungkus hadiah,,ciap akhirnya hadiah itu..

(raptai sukaneka...penat seh)

After bungkus membungkus..dpt tau yg nama aku tersenarai dlm senarai hakim bola baling..waa nk bt cmne ni??tiup wisel jela kejenye ek..hehe try je la..tp ade mslh len..tyr motor bocor..huhu cian yana..tp selesai jgk selepas kitaorg kebuntuan n keblurran..Guard kt c2 tolng baikikn n syuhil tolng belikan tiub..thanks ya..berbalik kpd pertandgn bola baling..aku jd pngadil cm hampeh..kerdil di tgh pdg..huhu di tgh panas..hangus n gelap sudah..smbil2 tu dh xde suara bg sokongan..balik je hostel dh letih..huhu

(gimik pembukaan...drp preschool..)

Jumaat..xmgajr jgk..hari ini sukaneka utk tahap satu..seronoknya..macam2 ragam leh tgk..aku pun keletihan melayan bdk2 ni...tolng mana yg patut..hadiah, makanan, disiplin n tgk je..hehe kalut pun ada jgk..yela smpat tghari sukaneka..murid2 dh letih..tp xpe sume dpt hadiah..jenuh aku n cikgu2 membungkusnya.. sukaneka punya smgt sapai xsempat makan..lalala..balik awal..hehe

Minggu yg memenatkan tp seronok dan aku lak jz mengajar utk hari selasa shj..hehe cm berbaloi..tp aku dp rasakan yg next week bakal jd lg letih mental..confirm kne observe..huhu cpt2 fikir idea..dh ngantuk dh ni...CHAIYOK!!

Tuesday, July 21, 2009

.: wish her....happy always..:.



(Hepi besday)
sudah lama mahu menceritakan kisah ini..kisah aku dan dia...perkenalan yang sudah 5 tahun lebih..
masih mencari chemistry antara aku dan dia...belum ketemu???sudah ada sebenarnya..kalau tidak, tidak mungkin dapat bersama dengan dia sampai ke hari ini.. :)

siapa dia??rumate aku la...hehe..Yeah..give her hepi always..skrg sudah 10 hari berlalu..apa?? hari lahirnya..so, sempat lagi utk aku wish hepi belated besday..wpun dh wish n celebrate sama2 kan2? yana kn..11 julai 2009..we all, aku, yana n syara keluar dengan niat untuk menyambut hari lahirnya,,smbil2 mencari barang keperluan yang lain..Ke Alamanda..dr pg sampai la petang..


Sunday, July 19, 2009

JURNAL MINGGUAN ~MINGGU KE-2~

Masuk minggu ke 2 praktikum..13 Julai 2009 hingga 17 Julai 2009..Byk benda yg berlaku minggu ni..semuanya pengalaman baru..Hari isnin mcm biasa, tiada kelas yang akan diajar.Hanya masuk relief kelas 2 Topaz dan berbincang dengan cikgu PJ.

Hari Selasa..Rasa mcm rilek sedikit coz RPH utk hari ini dah ciap..hanya bersedia utk mengajar.Sampai je pg tu terus touch up ape yg kurang..Yana,Syuhil,Munsif n Azmil semuanya ke padang..Aku menunggu untuk masuk ke kelas 3 Zuhrah.Tiba2 dtg cikgu Shamsudin memberitahu ada lecturer dtg..hah??sape punye??waa..ustaz hamid..ustaz..nape xbg tau..buat surprise utk saya ek..dh la first time nk ngajar..

Penyeliaan bermula..aku xknl lg murid2 kelas ni..huhu..tp still ok sbb diaorg pkai name tag.so ak pngil je la..n ok jgk ade yg bleh faham apa yang aku ckp n apa yg aku nk..Alhamdulillah..komen ustaz..emm byk jgk..guna bahasa Arab!!!hehe ok baik ustaz..sy try..ble lg ustaz nk dtg??hehe sje tnye..
(Senamrobik pg Rabu)

Masuk hari Rabu.Pagi2 aku dh excited nk ajar PJ..tp cam mendung je..huhu..xpe2 tnggu cikgu Nafez dlu..RPH kesihatan dh standby..but skrg ada senamrobik..munsif n da geng handle..haha nk tergelak tgk gaya2 ustaz ni duk bersenam..turn aku n yana ptg nnt..huhu..after senamrobik nk PJ..mula2 dh agree ngan kak Elan n cikgu Abu jz bt kesihatan je cz cm nk ujan..tp tgk munsif bwk kelas die ke pdg..terus je cikgu nafez suh ak try ajr kt pdg..ok set nk ajr PJ lak..baru je selangkah kedpn terus ujan..huhuhu ajr Kesihatan lak..dugaan betul la..

excited punye pasal tp best jgk ajr kesihatan wpun murid2 merungut nk men, kne pndai ambik hati diaorg supaya stay ngna kesihatan..Kelas Opal..mmg la hero2 sume..so sume nk men..terpaksa la aku mula sket ngan aktiviti berkenaan ngan fizikal..then ptg lak after taklilmat guru ada latihan untuk sukan bulan kecergasan..sblm tu kne handle senamrobik..tp bdk2 laki xde..terpaksa la aku n yana buat poco2..huhu aku yg keras cam kayu..terus surrender pas yana tunjuk kehebatan die..hehe

Aku dpt rumah Temenggung (HIJAU)..kne handle bola baling..wawawa...bak ckp Azmil wpun xpandai kne tunjuk kte ni pro..haha seb bek time skolh rendah dlu penah jgk msuk bola baling..bleh la ajr sket..tp lama2 aklu lak yg terlebih semangat lari sana lari sini..ble dh abes terus penat sgt n lapar..huhu...esk ngajar 2 kelas..

Hari khamis yang memenatkan..Kne ajar 2 kelas, tahun 3Musytari n 2 Opal..waaaaaaaaa tahap kesabaran yg tinggi hmpir2 hilang ble masuk 2 Opal..First2 diaorg dh buat hal..bising..smpai terpaksa aku tinggikan suara..baru diam,,,tp kejap je..huhu selang 5 minit kene bg warning..

Ptg lak ada latihan kawad kaki utk sukan bulan kecergasan.Kami, guru2 praktikum ditugaskan utk membuat 2 gelanggang bola baling..huhu di tgh panas 5 org guru sedang mengukur padang sambil membuat kecoh..hehe letih la layan perangai budak2 ni..letih duk gelak je..kurang 20cm pun nk bising..sampai la cikgu len yang kne bt kesimpulan bhawa xp kurang pun ni jz peringkat sekolah,,nk tepat,thn dpn pun xciap..bek cikgu..huhuhu letihhhhhhhhh...

(Ha ukur baik2..confius dh ni)

(Emmm..mcm nk bina stadium lak..haha)

Hari Jumaat,,paling best cz ari last..hehe...ada 1 kelas je arini..2 Topaz..kelas ni pun aku xpnh masuk mgajar lagi..tetiba dtg guru pembimbing ckp nk observe..huhu nape la sume org nk bt surprise ni..ak lg takut ngan guru pembimbing dr lect..huhu byk kne komen..sbb aku pun rase mg patut kne komen,,ingt ke kelas Opal tu dh teruk rupa2nya yang ni g mencabar..Kne psiko sket..Ok ustaz...sy try yg terbaik..hehe dh letih..

Minggu yang memenatkan jugak la..sampai dh xade suara dan selsema teruk..samapai sekarang pun still ada lg..Jerebu....Ok MARDHIYAH!! CAHAIYOK utk next week!!

Saturday, July 11, 2009

.: JURNAL MINGGUAN:. minggu 1

Berlalu sudah satu minggu yang tersangat letih..so i have 5weeks more utk praktikum fasa 3 ni.. (blog ni secara xrasminya jd jurnal mingguan aku..hehe).. ermm secara pnjg lebarnya, aku berpraktikum di sebuah skolah di putrajaya bersama 4org lg student pismk, yana,munsif,azmil, n syuhill..then kt skolh tu dah ada 2 org dr batch pprp4t, alif n amir..(nmpk gayanya aku n yana jela pompuan)

First day...berkenalan dgn g.Besar yg besar jgk la..hehe..aku smpai skolh seawl pg..fuh..letih gak merempit ni..huhu..ktorg join assembly..emm..menakutkan jgk la..sbb xde feel lg nk g skolh..xtau nk bt ape..jupe PK1 yg sportng jgk la..tp jdual xdpt lg..lepak jela kt bilik PIBG..first day dh dapat relief..huhu..

Second day..bermula awal pg ke sekolah..aku sudah tidak lagi memakai beg ladies ku kaler pink cz xleh nk support ak nek motor..huhu terpaksa la aku menyandang beg nike aku yg gedabak cam cenkerang penyu tu utk beratkan badan supaya ak tidak melambung time yana merempit..huhu..Hari ke-2 pun jadual masih xdpt lg..emm bosan sgt..kejenye relief,then mkn kt kantin n lepak2 je..5 org cikgu praktikum yg kebosanan..nk bt rps xleh jgk cz jdual xdpt lg..

(aku yang kebosanan dan mereka juga sama)

a


Hari ke-3...emm,PK1 ckp,jdual dlm proses cz sume guru akn dpt jdual baru..so tunggu jela..kteorg dpt relief lg..huhu..then hari ni adalah hari utk kokurikulum-kelab/persatuan dan permainan..after skolh semua guru ade taklimat dr jam 1.45 ptg till 3.30 ptg..then 3.30 smpai 4.30 ada persatuan..aku join persatuan b.melayu..emm jz tolng apa yg ptut n ambil pnglamn.. 4.30ptg smpai 5.30 ptg adalah utk permainan..aku n munsif kne handle badminton..nk volleyball..emm ajar la apa yg patut..ptg tu jgk dpt jdual..dpt 8wktu utk arab n 2 waktu utk pj.. pukul 6ptg baru smpai ostel ngan perut yg dh berkeriuk2..kempunan..

Hari ke-4...ari kamis maybe memenatkan aku cz ad 4 masa utk b.arab..tp ari ni xsempat mgajar cz tahun 2 ada kem bestari solat dan thn 3 xsmpat cz ada latihan kebakaran..emm aktif betul la skolah ni smpai aku pun xsempat nk rilek2..huhu..balik skolh aku jupe lect tuk bg jdual then die putuskan esk nk g skolah..huhu parah ni..rps xbt lg,,,ak bt yg termampu je.

(Kem Bestari Solat Tahun 2)
.k



Hari ke-5..emm cabaran jgk ni.aku berdebar2 sbb first time nk masuk kelas 2 topaz utk b.arab..tp xsmpat..semua murid ada taklimat kesihatan..aku jz ada 15mint je nk ngajar,,,huhu nk ngajar ape??rph dh xsame dh..huhu tp first aku masuk aku dh melenting sbb ada beberapa org murid yg masuk awl kelas tnpa beratur then murid lain yg kne marah ngan guru disiplin..aku pun bt2 garang la marah balik murid yg masuk awal..haha sunyi sepi kelas..cian lak aku tengok.. ha..men2 lagi nk ustazah mardhiyah..tp ni belum masuk kelas opal lg..lg la aku kne berlakon garang..bak kata cikgu nafez..huhu..

After dat...perkara yg menggerunkan..aku nk g jupe guru pembimbing pj aku..huhu cikgu nafez yg aku labelkn sbg kerek..huhu jhtnye aku..emm tp sbnrnya die ok je..ciap nk ade kt padang je time pj aku nnt..xpe2 cikgu..nnt ape2 yg xcukup sy mintak ngan cikgu..sori utk label kerek tu..hehe..xsmpai stegh jam ust hamid dtg..bt lawatan sosial..after ust hamid balik skolh bt fire drill lg..waa mlsnya..kteorg rase mls nk g berlari ke pdg n nk duk bwh meja je ase..hehe aif dh masuk bwh meja time tu..tp sbb nk ambik hati turun jgk la terkedek2 ke pdg..

(Fire Drill)


Selesai semua utk wktu sekolah..tp guru wanita lak terpaksa menghadiri taklimat kesihatan jam 12.30 tu..aku n yana join skali la..byk input leh dpt dr taklimat tu..xsia2 balik lewat..yess..minggu pertama dh berlalu..ada lg
5minggu..so hope mggu dpn lg better n aku dpt bt yg terbaik..Insyaallah..

(Taklimat Kesihatan...cikgu2 xcited nk tau tahap kesihatan mereka)

(

Friday, July 3, 2009

..wut da next??...

apa lak slps ni yerk..Kursus Pra Praktikum dah habis..aku kembali kpd mood bz nnt..PRAKTIKUM!!! huhu..tp nape xde feel lg..

Dapatkan CuteComment di SahabatMusleem.blogspot

esok..paintball..game bermula..aku xreti lg ni..huhu cian la kt team aku yg ada aku..huhu sorry frens..sy budak baru bljr..dr td aku duk fikir2 nk bt camne esok..huhu..

Dapatkan CuteComment di SahabatMusleem.blogspot

smlm..training..aku xde feel langsung..blurr..langsung xleh nk move..i'm lost..n every game aku kne shoot..ermm ntah la ye..ni nk cari feel la ni..try da best utk esk..
chaiyok2!!!akem,eky,hadi,cyba,k.ain & c.yam!!!

Dapatkan CuteComment di SahabatMusleem.blogspot

then..next week start praktikum..aku bakal menjadi warga SK.Putrajaya Presint 11 (1)..huhu...cian kt yana, pergi survey skol tnpa aku..Sorry dear..nnt kte try yg terbaik ok!!!