cerita kita

Saturday, December 11, 2010

....cubaan pertama...

Entri kali ni adalah disebabkan kebosanan yang melampau so terdetik la kisah masak memasak bila oliday...bese ye masak2nye...xmacam my ex-rumate yg mmg gemar post resipi die..hehe...ni aku rase yg kedua post utk title makanan kot..yg pertama if i'm not mistaken la (speaking jap) TRIFFLE..yg giler2 aku suke sampai kantoi kt umh ust Fazdi aku yg habiskan triffle yg zaujah die buat tu..hehe..

so..aku dah xtahu nak masak ape ngan ikan dari Tioman Island tu..sian die jauh berenang ke perairan sg Kuala Nerus..hehe..Thanks ye Mr kk...susah je ajar ikan tu berenang jauh2..byk lak tuh n beso2..gedi kate my x-rumate..hehe...menu pertama aku masak asam pedas ikan ebek n kedua kari ikan ebek...jom layanzzz..

ASAM PEDAS IKAN EBEK

Bahan-bahan:
Ikan Ebek
3 ulas bawang putih*
3 biji bawang merah*
lengkuas*
halia* (ckit je..xmau xpe)
cili api* (kalau nk pedas taruk la cili padi byk2)
daun kesom
air 3 cwn or lebih2 xpe
garam secukup rasa

(ni ikan ebek yg telah dipotong)

cara memasak:

1) kisar atau tumbuk bahan bertanda*
2) masukkan dalam air dan terus panaskan
3) masukkan ikan dan garam secukup rasa then daun kesom.Tunggu smapi masak..

(masukkan daun kesom then tnggu smpai masak)

senang je kot resipi aku ni..daun kesom tu yang buat ia sedap..tp my niece ckp sedap...haha masakan tu yg sedap ke sbb ikan tu sedap??Cik Izyan punye resipi mesti lain skit kot..mklum la nk jd org melaka..kne pandai msk asam pedas..

so resipi kedua

KARI IKAN EBEK

Bahan-bahan:
Ikan ebek
bawang putih
bawang besar
kayu manis
serbuk kari
santan pekat + air secukupnya
garam secukup rasa
daun kari

Cara memasak:
1) Tumis bawang putih dan bawang besar yang dimayang bersama kayu manis dgn sedikit minyak..Tumis sampai naik bau.

2) Kemudian masukkan perencah kari yang dibancuh dengan air.Masak sampai naik minyak.

3) Masukkan santan dan air apabila campuran kari tadi sudah naik minyak.Masukkan garam secukup rasa.

4) Masukkan ikan ebek ke dalam masakan tadi.Bila dan mendidih sedikit masukkan daun kari. Tunggu sehingga masak..

(Tumis bwg putih+beg merah + kayu manis)

(masukkan perencah kari dan masak sehingga pecah minyak)

(daun kari~xpyh beli..petik je dr pokok)

(masukkan santan dan ikan)

(siap)

Haaa..siap..senang gop..tp bau kari melekat kt tangan..haha..

P/s kepada my ex-rumate cik yana, aku mau cupcake ko n apam..huhu



6 comments:

F. Hanim M. said...

pergh, chef mardhiyah!

lavender_purple said...

perrggh...tugas harianku pok..haha

ainko said...

wahhh!

Eyan YanNa said...

waaa terliur tgk ikan ebek ko tuh.. nyam3, da lama aku x wat cupcake, nak apam meh le sini.. hehe

MOHDFAIRUZcheghani said...

sbb ape ak xleh pn semangkuk??

lavender_purple said...

~yana...mau2 mau itu apam
~en fairuz...bukn ke anda sedang mkn gulai kawah kt tg karang wktu itu